Witbier

WITBIER

Druh belgického pšeničného piva, které se vařilo již ve středověku. K jeho výrobě se používalo koření, které se nazývalo „gruid“. Většinou to býval koriandr a pomerančová kůra. Díky použití nesladovaných cereálií pivo obsahuje škrobnaté látky, které způsobují zákal typický pro tento druh piva. Je to lehké osvěžující pivo.

styl Witbier
stupňovitost 12°
alkohol 5,2 %
HOŘKOST 15 IBU
SLAD plzeňský, pšenice sladovaná a nesladovaná, kyselý slad, ovesné vločky
CHMEL Citra
KVAŠENÍ svrchní
DOSTUPNOST občasná, hlavně v létě

Pivovar Matuška byl založen 13.4.2009 na Velikonoční pondělí . V tento den zde byla uvařena první várka speciálního spodně kvašeného tmavého piva. Svou velikostí se pivovar řadí do kategorie minipivovarů. Pivovar založil sládek Martin Matuška, který v pivovarnickém oboru pracuje od roku 1981.