Druh belgického pšeničného piva, které se vařilo již ve středověku. K jeho výrobě se používalo koření, které se nazývalo „gruid“. Většinou to býval koriandr a pomerančová kůra. Díky použití nesladovaných cereálií pivo obsahuje škrobnaté látky, které způsobují zákal typický pro tento druh piva. Je to lehké osvěžující pivo.
| styl | Witbier |
| stupňovitost | 12° |
| alkohol | 5,2 % |
| HOŘKOST | 15 IBU |
| SLAD | plzeňský, pšenice sladovaná a nesladovaná, kyselý slad, ovesné vločky |
| CHMEL | Citra |
| KVAŠENÍ | svrchní |
| DOSTUPNOST | občasná, hlavně v létě |
Pivovar Matuška byl založen 13.4.2009 na Velikonoční pondělí. V tento den zde byla uvařena první várka speciálního spodně kvašeného tmavého piva. Svou velikostí se pivovar řadí do kategorie minipivovarů. Pivovar založil sládek Martin Matuška, který v pivovarnickém oboru pracuje od roku 1981.